EN | GR

Study guide


Greek only

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 το Τμήμα Νοσηλευτικής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, οργανώνει και λειτουργεί το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη».

Ο παρών Οδηγός Σπουδών και Κανονισμός Λειτουργίας απευθύνεται στους υποψήφιους και στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του προγράμματος και προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τη δομή, λειτουργία και τους στόχους του προγράμματος, τις παρεχόμενες σπουδές και τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Α. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ-ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ
Β. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Β.1. Νομοθετικό Πλαίσιο
Β.2. Μεταπτυχιακοί Τίτλοι
Β.3. Κατηγορίες πτυχιούχων
Β.4. Χρονική διάρκεια σπουδών
Β.5. Αριθμός εισακτέων
Β.6. Διδάσκοντες
B.7. Δίδακτρα

Γ. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Γ.1. Διοίκηση του ΠΜΣ
Γ.2. Γραμματεία
Γ.3. Υλικοτεχνική υποδομή
Γ.4.Φοιτητική μέριμνα
Γ.5. Η ιστοσελίδα του ΠΜΣ στο Internet

Δ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Δ.1. Διαδικασία υποβολής αιτήσεων υποψηφίων
Δ.2. Διαδικασία αξιολόγησης αιτήσεων και τελικής επιλογής υποψηφίων
Ε. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ε.1. Δομή του Προγράμματος
Ε.2. Πρόγραμμα μαθημάτων

ΣΤ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΣΤ.1. Διάρκεια του Προγράμματος-Παρακολούθηση-Εξετάσεις
ΣΤ.2. Αναστολή φοίτησης
ΣΤ.3. Υποχρεώσεις μεταπτυχιακών φοιτητών
ΣΤ.4. Υποχρεώσεις διδασκόντων
ΣΤ.5. Εξετάσεις και βαθμολογία φοιτητών
ΣΤ.6. Αξιολόγηση μαθημάτων και διδασκόντων
ΣΤ.7. Διαδικασία εκπόνησης μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας
ΣΤ.8. Βαθμολογία του ΜΔΕ
ΣΤ.9.Προυποθέσεις απόκτησης Μεταπτυχιακού τίτλου
ΣΤ.10. Τύπος Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων-Καθομολογήσεις
ΣΤ.11. Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο
ΣΤ.12. Γενικό Άρθρο

Α. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο:«Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη» πραγματοποιείται από το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και χορηγεί Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στη «Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη» και σε μία από τις δύο κατευθύνσεις: «Κλινική Διαβητολογία» ή «Θεραπευτική Εκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη».

Το ΠΜΣ έχει ως αντικείμενο την παροχή εκπαίδευσης μεταπτυχιακού επιπέδου στο Σακχαρώδη Διαβήτη, έτσι ώστε οι πτυχιούχοι του ΠΜΣ να αποκτήσουν ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο, εμπειρία και τεχνογνωσία για το Σακχαρώδη Διαβήτη. Αναλυτικότερα, το ΠΜΣ έχει ως στόχους:

α) την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση επιστημόνων, ώστε να είναι σε θέση να στελεχώνουν με επιτυχία νευραλγικούς τομείς που σχετίζονται με τη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη και να συμβάλλουν ουσιαστικά σε έναν ιδιαίτερα σημαντικό και συνεχώς εξελισσόμενο τομέα υγείας.

β) την ανάπτυξη και προώθηση της έρευνας σε όλους τους τομείς που άπτονται του αντικειμένου του σακχαρώδη διαβήτη.

Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σήμερα, για την αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη λειτουργεί ένας σημαντικός αριθμός Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων, τα περισσότερα από τα οποία δεν είναι επαρκώς στελεχωμένα και παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού (ιατρών, νοσηλευτών, διαιτολόγων, ψυχολόγων). Αλλά και στον ιδιωτικό χώρο της υγείας, η ραγδαία αύξηση της επίπτωσης του σακχαρώδη διαβήτη επιβάλλει και καλλιεργεί τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία στελεχών εξειδικευμένων στο σακχαρώδη διαβήτη.

Οι απόφοιτοι του ΠΜΣ θα αποκτήσουν τις απαιτούμενες δεξιότητες για επιτυχή σταδιοδρομία ως στελέχη τόσο στον ιδιωτικό, στο δημόσιο αλλά και στον ακαδημαϊκό τομέα.

Β. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Β1. Νομοθετικό Πλαίσιο

Το ΠΜΣ με τίτλο: «Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη» του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 με βάση:

• Τις διατάξεις των άρθρων 1 έως 10 του Ν. 3685/2008 (ΦΕΚ 148/16-7-2008)
• Το άρ.27 του ν.3794/2009 (ΦΕΚ 156/4-9-2009)
• Το άρ. 37 του ν.3848/2010( ΦΕΚ 71/19-5-2010)
• Το ν. 3374/2005( ΦΕΚ 189/2-8-2005)
• Το ν.3549/2007 (ΦΕΚ 69/20-3-2007)
• Το ν.2083/1992 (ΦΕΚ 159/21-9-1992)
• Την υπ’ αρ. 119746/Ε5/4-10-2012(ΦΕΚ 2802/17-10-2012) Υπουργική Απόφαση Έγκρισης Π.Μ.Σ. του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙΘ με τίτλο «Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη» με δύο κατευθύνσεις: α) Κλινική Διαβητολογία και β) Θεραπευτική Εκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη
• Τον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, όπως εγκρίθηκε στην υπ’ αρ. 2/17-2-2010 συνεδρίαση της Γενικής Συνελεύσεως Ειδικής Σύνθεσης του ΑΤΕΙΘ

Β2. Μεταπτυχιακοί Τίτλοι
Με την ολοκλήρωση του ΠΜΣ απονέμεται Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στη «Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη» και σε μία από τις δύο κατευθύνσεις :

• «Κλινική Διαβητολογία»
• «Θεραπευτική εκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη»

Δίνεται η δυνατότητα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές, μετά την απόκτηση του Μ.Δ.Ε., να συνεχίσουν τις σπουδές τους για την απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος σε συναφή Τμήματα Ελληνικών ή ξένων Α.Ε.Ι.

Β3. Κατηγορίες Πτυχιούχων που γίνονται δεκτοί
Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί-εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις- πτυχιούχοι Τμημάτων Νοσηλευτικής ΑΕΙ-ΤΕΙ, Ιατρικής, ΤΕΦΑΑ, Φυσικοθεραπείας, Διατροφής, Διαιτολογίας, Ψυχολογίας και άλλων σχετικών επιστημονικών κλάδων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών.

Φοιτητές του ΠΜΣ, οι οποίοι είναι πτυχιούχοι Τμημάτων με ελλιπές επιστημονικό υπόβαθρο στα κύρια γνωστικά αντικείμενα του προγράμματος, υποχρεούνται να παρακολουθήσουν μαθήματα υποδομής του προπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Ως μαθήματα υποδομής ορίζονται τα εξής: Παθολογία, Φυσιολογία, Παθολογική Νοσηλευτική

Β4. Χρονική Διάρκεια Σπουδών
Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την απονομή του Μ.Δ.Ε. ορίζεται σε τρία (3) διδακτικά εξάμηνα. Ο μέγιστος χρόνος φοίτησης στο Π.Μ.Σ δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε (5) διδακτικά εξάμηνα.

Β5. Αριθμός Εισακτέων
Ο αριθμός εισακτέων ορίζεται σε σαράντα (40) φοιτητές. Επιπλέον γίνονται δεκτοί: ένας (1) υπότροφος του ΙΚΥ, που πέτυχε στο σχετικό διαγωνισμό μεταπτυχιακών σπουδών εσωτερικού του γνωστικού αντικειμένου του ΠΜΣ και ένας (1) αλλοδαπός υπότροφος του Ελληνικού Κράτους, σύμφωνα με το νόμο 3685/2008 (ΦΕΚ 148/16-7-2008) άρθρο 4, παρ. 3.

Β6. Διδάσκοντες
Στο ΠΜΣ απασχολούνται μέλη ΕΠ του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που έχουν τα απαιτούμενα προσόντα σύμφωνα με το νόμο 3685 άρθρο 5. Στο πρόγραμμα, μπορούν να διδάξουν και μέλη ΔΕΠ/ΕΠ άλλων Τμημάτων του ΑΤΕΙΘ ή Πανεπιστημίων, ή επιστήμονες με αναγνωρισμένο επαγγελματικό έργο σε σχετικό επιστημονικό πεδίο και κύρος, της ημεδαπής και αλλοδαπής, με βάση την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του Ν. 3685/2008.Επιπλέον, με απόφαση της Γ.Σ.Ε.Σ. μπορεί να ανατίθεται επικουρικό έργο σε διδάσκοντες βάσει του ΠΔ. 407/1980 ή σε Καθηγητές Εφαρμογών οι οποίοι κατέχουν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα τυπικά προσόντα, σύμφωνα με το νόμο 3685/2008 (ΦΕΚ 148/16-7-2008), άρθρο 5, παρ. 1, εδάφιο β.

Β7.Δίδακτρα
Το Π.Μ.Σ. έχει δίδακτρα το ύψος των οποίων καθορίζεται ανά κύκλο σπουδών με από απόφαση της Γ.Σ.Ε.Σ. του ΑΤΕΙΘ, μετά από πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής (ΣΕ) και εισήγηση της Γ.Σ.Ε.Σ. του Τμήματος και μπορεί να αναπροσαρμόζεται ανά κύκλο σπουδών.

Η καταβολή των διδάκτρων πραγματοποιείται σε τρεις (3) ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται κατά την εγγραφή του πρώτου εξαμήνου, η δεύτερη το αργότερο έως το τέλος της πρώτης εβδομάδας του δεύτερου εξαμήνου και η τρίτη δόση έως το τέλος της πρώτης εβδομάδας του τρίτου εξαμήνου φοίτησης. Σε περίπτωση μη τήρησης των οικονομικών του υποχρεώσεων, ο φοιτητής διαγράφεται από το Πρόγραμμα μετά από εισήγηση της Σ.Ε. και απόφαση της Γ.Σ.Ε.Σ.. Σε ειδικές περιπτώσεις η Γ.Σ.Ε.Σ. μπορεί, μετά από αίτημα του φοιτητή, να παρατείνει την περίοδο καταβολής των διδάκτρων.

Οι υποψήφιοι εάν δεν μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες έγιναν δεκτοί ή εάν αποχωρήσουν από το Πρόγραμμα οποτεδήποτε μετά την αποδοχή της αιτήσεως τους και την εκ μέρους τους αποδοχή της θέσεως τους στο Πρόγραμμα, δεν δικαιούνται να ζητήσουν επιστροφή των διδάκτρων που κατέβαλαν για την συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση διαγραφής του μεταπτυχιακού φοιτητή δεν επιστρέφονται τυχόν καταβληθέντα δίδακτρα.

Γ. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Γ1. Όργανα Διοίκησης του Προγράμματος Μεταπτυχιακού Σπουδών
Το ΠΜΣ «Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη» του Τμήματος Νοσηλευτικής λειτουργεί αυτοδύναμα και διοικείται από τα εξής όργανα:

1) Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης (Γ.Σ.Ε.Σ) του Τμήματος Νοσηλευτικής, η οποία απαρτίζεται από τον Προϊστάμενο και τα μέλη ΕΠ της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος και δύο (2) εκπροσώπους των μεταπτυχιακών φοιτητών.
Η Γ.Σ.Ε.Σ. του Τμήματος έχει τις εξής αρμοδιότητες:
• καταρτίζει και εισηγείται προτάσεις για ΠΜΣ
• ορίζει τα μέλη Συμβουλευτικών Επιτροπών
• ορίζει τα μέλη Εξεταστικών Επιτροπών
• ορίζει τη Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ)
• απονέμει μεταπτυχιακά διπλώματα
• συγκροτεί την Επιτροπή Επιλογής ή Εξέτασης των υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών
• ορίζει το Διευθυντή και τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Π.Μ.Σ.
• εισηγείται στη Γ.Σ.Ε.Σ. του ΤΕΙ, την καταβολή και το ύψος των διδάκτρων
• καθορίζει την εφαρμογή των κριτηρίων επιλογής
• εγκρίνει και επικυρώνει τον πίνακα επιτυχόντων
• αναθέτει επικουρικό έργο στους Καθηγητές Εφαρμογών του Τμήματος
• αναθέτει τη διδασκαλία μαθημάτων στο Ε.Π. ( μετά από εισήγηση της Γ.Σ. του Τμήματος)
• ορίζει επιβλέποντα Καθηγητή σε κάθε μεταπτυχιακό φοιτητή
• εγκρίνει τον προϋπολογισμό και τον απολογισμό του ΠΜΣ
• αποφασίζει για το χρόνο δημοσίευσης της προκήρυξης στον Τύπο, τουλάχιστον δύο (2) μήνες πριν την έναρξη των μαθημάτων
• εγκρίνει την προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών στην προκήρυξη
• καθορίζει τη μοριοδότηση των προσόντων των υποψηφίων
• εγκρίνει τα αιτήματα αναστολής φοίτησης
• εγκρίνει τις διαγραφές φοιτητών
• ορίζει τις κατηγορίες των λειτουργικών εξόδων του Ιδρύματος που θα καλύπτονται από το 25% των εσόδων που θα διατίθενται
• ορίζει τις αμοιβές του Ε.Π.

2) Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ) με διετή θητεία, η οποία είναι τετραμελής και συγκροτείται από τον Διευθυντή και τρία (3) μέλη της Γ.Σ.Ε.Σ..Ο Διευθυντής του Π.Μ.Σ. προεδρεύει στις εργασίες της.
Η Συντονιστική Επιτροπή έχει τις εξής αρμοδιότητες:
• παρακολουθεί και συντονίζει τη λειτουργία του ΠΜΣ
• εισηγείται στη Γ.Σ.Ε.Σ του Τμήματος τον ορισμό Συμβούλων και Επιβλεπόντων Καθηγητών σε κάθε μεταπτυχιακό φοιτητή
• Επικυρώνει τα θέματα των μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών
• Εισηγείται στη Γ.Σ.Ε.Σ. διαγραφές φοιτητών
• Καθορίζει τα κριτήρια επιλογής και μοριοδότησης των υποψήφιων μεταπτυχιακών φοιτητών
• Διεκπεραιώνει όποια άλλη αρμοδιότητα της αναθέσει η Γ.Σ.Ε.Σ του Τμήματος

3) Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, με διετή θητεία .
Ο Διευθυντής του Π.Μ.Σ. έχει τις εξής αρμοδιότητες:
• παρακολουθεί και συντονίζει τη λειτουργία του Π.Μ.Σ.
• καταρτίζει την ημερήσια διάταξη της ΣΕ
• συγκαλεί και προεδρεύει στη ΣΕ του Προγράμματος,
• συγκροτεί Επιτροπές
• συντάσσει τον προϋπολογισμό και απολογισμό του ΠΜΣ, τους οποίους υποβάλλει στην Γ.Σ.Ε.Σ σε ετήσια βάση.
• έχει την ευθύνη της οργανωτικής και λειτουργικής διεύθυνσης του ΠΜΣ και εισηγείται τόσο στη Σ.Ε. όσο και απ’ ευθείας στη Γ.Σ.Ε.Σ. του Τμήματος για κάθε θέμα που αφορά στην αποτελεσματική λειτουργία και την ποιοτική βελτίωση του Π.Μ.Σ.

Σε επίπεδο Ιδρύματος και για θέματα που προβλέπονται από την αντίστοιχη νομολογία και τον κανονισμό σπουδών του ΑΤΕΙ, η Γ.Σ.Ε.Σ. του Τμήματος εισηγείται στη Γ.Σ.Ε.Σ. του ΑΤΕΙΘ. Ο Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΑΤΕΙΘ έχει την εποπτεία και το γενικότερο συντονισμό των μεταπτυχιακών σπουδών του Ιδρύματος.

Γ2. Γραμματεία
Τη διοικητική υποστήριξη του ΠΜΣ αναλαμβάνει η Γραμματεία του ΠΜΣ ,η οποία θα συνεργάζεται με τη Γραμματεία του Τμήματος της Νοσηλευτικής. Η Γραμματεία του Π.Μ.Σ. διεκπεραιώνει τρέχοντα θέματα που αφορούν στο διδακτικό προσωπικό, στους φοιτητές, στο πρόγραμμα σπουδών, στην επικοινωνία με διάφορες υπηρεσίες και συνεργαζόμενα Ιδρύματα και φροντίζει τις δημόσιες σχέσεις και εκδηλώσεις του προγράμματος. Ειδικότερα θέματα ρυθμίζονται από τον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΤΕΙΘ.

Γ3. Υλικοτεχνική Υποδομή
Για την υλοποίηση του προγράμματος αξιοποιείται η υλικοτεχνική υποδομή του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Εξειδικευμένες ανάγκες του Π.Μ.Σ. καλύπτονται με προμήθεια πρόσθετου εξοπλισμού, διαμόρφωση χώρων και εμπλουτισμό βιβλιοθηκών.

Γ4.Φοιτητική Μέριμνα
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές δικαιούνται φοιτητική μέριμνα παρόμοια με των προπτυχιακών φοιτητών, όπως αυτή ορίζεται από την εκάστοτε κείμενη νομοθεσία.

Γ5. Ιστοσελίδα του μεταπτυχιακού στο Ιnternet
Όλες οι πληροφορίες που αφορούν το ΠΜΣ, καθώς και ανακοινώσεις για τις δραστηριότητες του, μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα:
http://diabetes.teithe.gr και www.diabetes.teithe.gr ή μέσω της ιστοσελίδας του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙΘ www.nurse.teithe.gr

Δ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Δ1. Διαδικασία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών
Η Γ.Σ.Ε.Σ. του Τμήματος αποφασίζει για το χρόνο δημοσίευσης στον Τύπο και στο Διαδίκτυο σχετικής ανακοίνωσης-πρόσκλησης προς τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους ανά κύκλο σπουδών, όπου προσδιορίζονται:

1. Ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών
2. Τα απαιτούμενα προσόντα υποψηφίων για εισαγωγή στο ΠΜΣ.
3. Η προθεσμία και η διεύθυνση υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών.
4. Ο γενικός τρόπος αξιολόγησης των υποψηφίων.
Η προκήρυξη των θέσεων δημοσιεύεται έγκαιρα σε τουλάχιστον μια εφημερίδα των Αθηνών και μια εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, καθώς και στο διαδίκτυο.

Εκτός των πτυχιούχων, μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο Π.Μ.Σ. και φοιτητές που έχουν περατώσει επιτυχώς όλες τις φοιτητικές τους υποχρεώσεις και εκκρεμεί μόνο η τελετή της ορκωμοσία τους. Για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής, οι φοιτητές αυτοί προσκομίζουν πιστοποιητικό από τη Γραμματεία του Τμήματός τους, από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι περάτωσαν τις σπουδές τους , αναγράφεται ο βαθμός πτυχίου και ότι εκκρεμεί μόνο η διαδικασία της ορκωμοσίας τους. Η οριστικοποίηση της εγγραφής τους θα γίνεται μετά την προσκόμιση του αντίγραφου πτυχίου.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να καταθέτουν οι υποψήφιοι, σε διάστημα τριάντα ημέρων από την ημερομηνία της τελευταίας δημοσίευσης στον ημερήσιο τύπο, είναι:

1. Έντυπη αίτηση (δίνεται από τη Γραμματεία και την ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ. )
2.Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου (οι πτυχιούχοι), ή βεβαίωση της Γραμματείας του Τμήματος στο οποίο φοιτούν όπου θα αναγράφεται ότι έχουν περατώσει επιτυχώς όλες τις υποχρεώσεις τους, ο βαθμός πτυχίου και ότι εκκρεμεί μόνο η διαδικασία της ορκωμοσίας τους. Η οριστικοποίηση της εγγραφής τους θα γίνεται μόνο μετά την προσκόμιση του αντίγραφου πτυχίου. Οι υποψήφιοι που είναι απόφοιτοι εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καταθέτουν επιπροσθέτως βεβαίωση ισοτιμίας πτυχίου από το ΔΟΑΤΑΠ.
3.Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας.
4. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα σε τέσσερα (4) αντίτυπα και σε ηλεκτρονική μορφή (cd), που θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε στοιχεία για τις σπουδές, την ερευνητική ή και την επαγγελματική δραστηριότητα και τις επιστημονικές εργασίες του υποψηφίου.
5.Δύο (2) συστατικές επιστολές
6.Επιστημονικές δημοσιεύσεις (αντίτυπα) ή διακρίσεις.
7.Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας.
8.Αποδεικτικά γνώσης Αγγλικής γλώσσας- ή περισσοτέρων ξένων γλωσσών- οι δε αλλοδαποί και της ελληνικής γλώσσας.
9.Φωτοτυπία δύο όψεων αστυνομικής ταυτότητας επικυρωμένη
10.Τέσσερις (4) φωτογραφίες

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. Η Γραμματεία προωθεί στην Επιτροπή Επιλογής το σύνολο των αιτήσεων με το συνοδευτικό υλικό.

Δ2. Διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων και τελικής επιλογής υποψηφίων
Η αξιολόγηση και επιλογή των υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται, σύμφωνα με το ν. 3549/08, αρθρ. 4, παρ. 1, από την Επιτροπή Επιλογής Η διαδικασία επιλογής διενεργείται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

1. Τη συνάφεια του γνωστικού αντικειμένου των προπτυχιακών σπουδών του υποψηφίου με το επιστημονικό πεδίο του ΠΜΣ και την επίδοσή του σε συναφή μαθήματα με το επιστημονικό πεδίο του ΠΜΣ
2. Το γενικό βαθμό πτυχίου
3. Την επιστημονική-ερευνητική δραστηριότητα
4. Την επαγγελματική δραστηριότητα
5. Τη γνώση επιπλέον ξένης γλώσσας, πλην της αγγλικής
6. Προσωπική συνέντευξη

Στην αξιολόγηση περιλαμβάνεται προσωπική συνέντευξη, στην οποία εκτιμάται συνολικά η προσωπικότητα του υποψηφίου. Ειδική βαρύτητα δίδεται στην ικανότητα επικοινωνίας και ορθής κρίσης, στην αποφασιστικότητα στη λήψη αποφάσεων, καθώς επίσης και στη γενικότερη συγκρότηση του υποψηφίου.

Η διαδικασία επιλογής γίνεται με εξειδικευμένη μεθοδολογία (αλγόριθμο) με την οποία μοριοδοτούνται τα προσόντα των υποψηφίων. Η μοριοδότηση των προσόντων των υποψήφιων εγκρίνεται από τη Γ.Σ.Ε.Σ. του Τμήματος, μετά από εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής και με στόχο, η επιλογή των υποψηφίων να γίνεται με εκείνες τις αναγκαίες προϋποθέσεις που μεγιστοποιούν την πιθανότητα επιτυχούς φοίτησης στο ΠΜΣ.

Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν την Αγγλική Γλώσσα (τυχόν επιπλέον γνώση ξένης γλώσσας θεωρείται πρόσθετο προσόν). Οι αλλοδαποί υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα, για την απρόσκοπτη παρακολούθηση του Π.Μ.Σ.

Η Επιτροπή Επιλογής καταρτίζει: α) αξιολογικό πίνακα, που περιλαμβάνει αλφαβητικά όλους τους υποψήφιους οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις για την παρακολούθηση του προγράμματος β) πίνακα των απορριπτέων γ) πίνακα επιτυχόντων κατά αξιολογική σειρά και τους υποβάλλει προς έγκριση και επικύρωση στη Γ.Σ.Ε.Σ. του Τμήματος, βάσει των οποίων γίνεται η τελική επιλογή των υποψήφιων μεταπτυχιακών φοιτητών. Οι επιτυχόντες υποψήφιοι ενημερώνονται εγγράφως από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. και καλούνται να απαντήσουν εγγράφως εντός πέντε (5) ημερών, αν αποδέχονται ή όχι την ένταξη τους στο ΠΜΣ, και υποβάλλουν Υπεύθυνη Δήλωση ότι αποδέχονται τους όρους και τον κανονισμό λειτουργίας του. Σε περίπτωση μη ένταξης εντός της προαναφερθείσης προθεσμίας, καλείται ο 1ος, 2ος κ.λ.π. επιλαχών. Η διαδικασία ενεργοποίησης της λίστας των επιλαχόντων τίθεται σε εφαρμογή και σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά εγγραφής.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές εγγράφονται στη Γραμματεία του ΠΜΣ προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά εγγραφής, τα οποία είναι:

1. Αίτηση εγγραφής (δίνεται από τη Γραμματεία)
2. Δήλωση μαθημάτων (δίνεται από τη Γραμματεία)
3. Απόδειξη καταβολής των διδάκτρων
4. Υπεύθυνη δήλωση γνώσης και αποδοχής του οδηγού σπουδών και του κανονισμού λειτουργίας του Π.Μ.Σ.

Οι προθεσμίες εγγραφής θα καθορίζονται κάθε φορά με απόφαση της Γ.Σ.Ε.Σ. μετά από εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής .

Κατά την εγγραφή τους στο ΠΜΣ, η Γραμματεία εκδίδει βεβαίωση σπουδών με την οποία ο φοιτητής μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε υπηρεσίες του ΑΤΕΙΘ, όπως είναι η σπουδαστική ταυτότητα, η κάρτα βιβλιοθήκης και ο λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μετά από εισήγηση της Σ.Ε. και απόφαση της Γ.Σ.Ε.Σ του Τμήματος, ορίζεται σε κάθε μεταπτυχιακό φοιτητή από την αρχή της φοίτησής του ως εκπαιδευτικός σύμβουλος ένας διδάσκων του ΠΜΣ, ο οποίος ενημερώνει, αξιολογεί, κατευθύνει τον φοιτητή και υπογράφει την εξαμηνιαία δήλωση μαθημάτων. Κατά προτίμηση ο εκπαιδευτικός σύμβουλος θα είναι και ο επιβλέπων Καθηγητής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας του φοιτητή.

Ε. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ε1. Δομή του προγράμματος

Τα μαθήματα του ΠΜΣ παρέχονται υπό τη μορφή πλήρους και υποχρεωτικής φοίτησης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ο μεταπτυχιακός φοιτητής υποχρεούται, πριν από την έναρξη κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου, να υποβάλλει στη Γραμματεία δήλωση μαθημάτων υπογεγραμμένη από τον Εκπαιδευτικό Σύμβουλο που του έχει οριστεί, όπου θα περιλαμβάνονται τα μαθήματα που θα παρακολουθήσει στο τρέχον εξάμηνο, η εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας και όποια άλλη εκπαιδευτική δραστηριότητα στην οποία θα συμμετέχει στο αντίστοιχο εξάμηνο.

Στο δεύτερο εξάμηνο φοίτησης, ο φοιτητής του ΠΜΣ «Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη» έχει την ευχέρεια να επιλέξει μεταξύ των δύο (2) προτεινόμενων κατευθύνσεων:

• Κλινική διαβητολογία
• Θεραπευτική εκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη


Το πρώτο εξάμηνο φοίτησης είναι κοινό για όλες τις κατευθύνσεις και περιλαμβάνει μαθήματα κορμού. Το δεύτερο εξάμηνο αποτελεί σύνθεση μαθημάτων κορμού και κατεύθυνσης.

Στα δύο πρώτα εξάμηνα ο φοιτητής υποχρεούται να παρακολουθήσει με επιτυχία 12 μαθήματα (6 μαθήματα στο 1ο εξάμηνο και 6 μαθήματα στο 2ο εξάμηνο), καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε πέντε (5) πιστωτικές μονάδες (ECTS).
Κάθε διδακτικό εξάμηνο περιλαμβάνει δεκατρείς ( 13) πλήρεις διδακτικές εβδομάδες.

Η διπλωματική εργασία ισοδυναμεί με τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες και εκπονείται κατά τη διάρκεια του τρίτου εξαμήνου. Τα μαθήματα μπορεί να περιλαμβάνουν θεωρητική και εργαστηριακή διδασκαλία ως μία ενιαία εκπαιδευτική ενότητα. Το Μ.Δ.Ε. απονέμεται μετά τη συμπλήρωση ενενήντα (90) πιστωτικών μονάδων.

Ε2. Πρόγραμμα μαθημάτων
1o ΕΞΑΜΗΝΟ - ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΟΡΜΟΥ

 ΚΩΔΙΚΟΣ  ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ  ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ (ECTS)
     
 ΜΝ101  Μεθοδολογία Έρευνας στις Επιστήμες Υγείας  5
     
 ΜΝ102  Βιοστατιστική-Πληροφορική της Υγείας  5
     
 ΜΝ103  Επιδημιολογία-Παθογένεια του Σακχαρώδη Διαβήτη  5
     
 ΜΝ104  Ψυχολογική προσέγγιση στα χρόνια νοσήματα  5
     
 ΜΝ105  Πλάνα φροντίδας στο Σακχαρώδη Διαβήτη  5
     
 ΜΝ106  Μικροαγγειακές και Μακροαγγειακές επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη  5


2ο ΕΞΑΜΗΝΟ - ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
1η ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΑ»


ΚΩΔΙΚΟΣ  ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ   ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ (ECTS)
     
 ΜΝ211  Άσκηση στον Σακχαρώδη Διαβήτη  5
     
 ΜΝ212  Φαρμακευτική αγωγή στο Σακχαρώδη Διαβήτη  5
     
 ΜΝ213 Ινσουλινοθεραπεία-αντλίες ινσουλίνης  5
     
 ΜΝ214  Διαβητικό πόδι  5
     
 ΜΝ215  Διατροφική φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη  5
     
 ΜΝ216  Διαβήτης σε ειδικές ομάδες ασθενών  5


2η ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ»

ΚΩΔΙΚΟΣ  ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ   ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ (ECTS)
     
 ΜΝ221  Εκπαίδευση των ασθενών στο Σακχαρώδη Διαβήτη και στην ινσουλινοθεραπεία  5
     
 ΜΝ222  Αυτοέλεγχος στο Σακχαρώδη Διαβήτη  5
     
 ΜΝ223  Παιδική και εφηβική ηλικία-Σχολείο και Σακχαρώδης Διαβήτης  5
     
 ΜΝ224  Αγωγή Υγείας για την πρόληψη στο Σακχαρώδη Διαβήτη  5
     
 ΜΝ225  Διατροφική φροντίδα και άσκηση στο Σακχαρώδη Διαβήτη  5
     
 ΜΝ226  Διαβήτης σε ειδικές ομάδες ασθενών  5


3ο - ΕΞΑΜΗΝΟ

Εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας: πιστωτικές μονάδες 30

Σύνολο : 90 πιστωτικές μονάδες


ΣΤ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΣΤ.1. Διάρκεια του Προγράμματος – Παρακολούθηση – Εξετάσεις
Η χρονική διάρκεια του ΠΜΣ, που οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ), δεν μπορεί να είναι μικρότερη των τριών (3) και μεγαλύτερη των πέντε (5) εξαμήνων.

Σε περίπτωση υπέρβασης του ανώτατου χρονικού ορίου σπουδών, ο μεταπτυχιακός φοιτητής διαγράφεται μετά από εισήγηση της ΣΕ και απόφαση της Γ.Σ.Ε.Σ. του Τμήματος. Για ειδικούς λόγους, η Γ.Σ.Ε.Σ μπορεί να παρατείνει για ορισμένο χρονικό διάστημα τη διάρκεια σπουδών, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση της ΣΕ και του επιβλέποντος Καθηγητή, και μόνο για την ολοκλήρωση της συγγραφής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

ΣΤ.2. Αναστολή φοίτησης
Κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής έχει το δικαίωμα να ζητήσει (άπαξ) άδεια αναστολής της παρακολούθησης των μαθημάτων ή της εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας. Η διάρκεια της αναστολής δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός (1) ακαδημαϊκού εξαμήνου και μεγαλύτερη από ένα (1) ακαδημαϊκό έτος.

ΣΤ.3. Υποχρεώσεις μεταπτυχιακών φοιτητών
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που γίνονται δεκτοί στο ΠΜΣ είναι υποχρεωμένοι:

• Να παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματα, τα σεμινάρια και τις άλλες δραστηριότητες του προγράμματος σπουδών. Επιτρέπονται μέχρι δύο (2) απουσίες ανά μάθημα.
• Να υποβάλουν μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες τις απαιτούμενες εργασίες για το κάθε μάθημα.
• Να προσέρχονται στις προβλεπόμενες εξετάσεις.

ΣΤ.4. Υποχρεώσεις διδασκόντων
Οι διδάσκοντες του ΠΜΣ είναι υποχρεωμένοι:

• Να τηρούν το πρόγραμμα του μαθήματος.
• Να καθορίζουν το περιεχόμενο του μαθήματος ώστε αυτό να είναι επιστημονικά άρτιο και σύμφωνο με τις τρέχουσες εξελίξεις, όπως αυτό προκύπτει από τη διεθνή βιβλιογραφία, στο πλαίσιο της ύλης του μαθήματος.
• Να υποβάλουν κατά την έναρξη του εξαμήνου στη Γραμματεία του ΠΜΣ προς διανομή αναλυτική ύλη για κάθε ενότητα του μαθήματος, μελέτες περιπτώσεων και τη σχετική βιβλιογραφία.
• Να φροντίζουν για τη συσχέτιση του θεωρητικού μέρους του μαθήματος με την πρακτική εφαρμογή, τη χρήση μελετών περιπτώσεων και την αξιοποίηση προσκεκλημένων ομιλητών.
• Να τηρούν επαρκείς ώρες γραφείου, που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη επικοινωνία των φοιτητών μαζί τους για θέματα που άπτονται των σπουδών τους.
• Να επιβλέπουν μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες
• Να αξιολογούν τους μεταπτυχιακούς φοιτητές σε εξετάσεις και άλλες εξεταστικές διαδικασίες
• Να προσέρχονται στις τακτές συναντήσεις διδασκόντων και διδασκομένων και να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των οργάνων του ΠΜΣ και στις επίσημες τελετές.
• Να σέβονται και να τηρούν τις αποφάσεις των οργάνων του ΠΜΣ και του ΑΤΕΙΘ καθώς επίσης και την ακαδημαϊκή δεοντολογία.

ΣΤ.5. Εξετάσεις και βαθμολόγηση φοιτητών
Η αξιολόγηση των μεταπτυχιακών φοιτητών σε κάθε μάθημα γίνεται από τους διδάσκοντες με βάση εργασίες και την τελική, γραπτή ή προφορική, εξέταση. Ο τρόπος εξέτασης και βαθμολόγησης αποφασίζεται από τους διδάσκοντες, αλλά σε κάθε περίπτωση καταβάλλεται προσπάθεια για τη διασφάλιση διαφάνειας, συνέπειας και αντικειμενικότητας.

Η τελική εξέταση των μαθημάτων πραγματοποιείται δυο φορές το χρόνο: στο τέλος του εξαμήνου, κατά το οποίο διδάχθηκε και κατά τον Οκτώβριο του αντίστοιχου ακαδημαϊκού έτους. Σε περίπτωση αποτυχίας κατά την πρώτη παρακολούθηση του μαθήματος, ο μεταπτυχιακός φοιτητής υποχρεούται να επαναλάβει το μάθημα στην επόμενη περίοδο που αυτό προσφέρεται και μέσα στο πλαίσιο του ανώτατου χρόνου φοίτησης. Σε αυτήν την περίπτωση, ο φοιτητής οφείλει να καταβάλλει επιπλέον δίδακτρα για το συγκεκριμένο μόνο μάθημα που θα ξαναπαρακολουθήσει.. Σε περίπτωση αποτυχίας και στην δεύτερη επανάληψη του μαθήματος η ΣΕ, μετά από συνεκτίμηση της όλης πορείας των σπουδών του, μπορεί να εισηγηθεί στην Γ.Σ.Ε.Σ τη διαγραφή του φοιτητή.

Για να θεωρηθεί επαρκής η φοίτηση κατά το πρώτο έτος σπουδών του ΠΜΣ, ο φοιτητής θα πρέπει να παρακολουθήσει επιτυχώς τουλάχιστον εννέα (9 )μαθήματα των προβλεπόμενων για το πρώτο έτος μαθημάτων. Εφόσον, μετά το πέρας της δεύτερης εξεταστικής του πρώτου έτους σπουδών, ο φοιτητής έχει αποτύχει σε περισσότερα από τα τρία (3) μαθήματα των προβλεπόμενων για το έτος μαθημάτων, η ΣΕ εισηγείται στην Γ.Σ.Ε.Σ τη διαγραφή του.

Η βαθμολογία για κάθε μάθημα, αλλά και για τη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία, είναι αριθμητική με κλίμακα από μηδέν έως δέκα (0-10). Η εξέταση θεωρείται επιτυχής, αν ο φοιτητής βαθμολογηθεί τουλάχιστον με πέντε (5).

Οι διδάσκοντες υποχρεούνται να εκδίδουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων μέσα σε διάστημα είκοσι (20 ) ημερών από την ημέρα εξέτασης.

ΣΤ.6. Αξιολόγηση μαθημάτων και διδασκόντων
Μετά την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας κάθε μαθήματος, κατά τη διάρκεια της τελευταίας διδασκαλίας, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές αξιολογούν τόσο το περιεχόμενο του μαθήματος όσο και τον διδάσκοντα με βάση ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν. Το σχετικό έντυπο καλύπτει το μάθημα ως προς το περιεχόμενο, τον τρόπο διδασκαλίας και το βαθμό συσχέτισης του με τις αρχές, την πρακτική και τους στόχους του ΠΜΣ. Η αξιολόγηση γίνεται με ευθύνη της ΣΕ την τελευταία ημέρα των παραδόσεων και τα συμπληρωμένα, ανωνύμως, έντυπα σφραγίζονται σε ειδικό φάκελο και παραδίνονται στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.. Τα στοιχεία των ερωτηματολογίων επεξεργάζονται μετά το τέλος των εξετάσεων και τα αποτελέσματα ανακοινώνονται τόσο στους διδάσκοντες όσο και στους διδασκόμενους του ΠΜΣ.

Υπεύθυνος της αξιολόγησης είναι ο Διευθυντής του ΠΜΣ.

ΣΤ.7. Διαδικασία εκπόνησης μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας
Κατά τη έναρξη του 3ου εξαμήνου σπουδών, και εφόσον έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το σύνολο των μαθημάτων του ΠΜΣ, κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής επιλέγει σε συνεργασία με τον επιβλέποντα Καθηγητή το θέμα της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας που θα εκπονήσει. Η πρόταση για το θέμα της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας και ο ορισμός του επιβλέποντα Καθηγητή επικυρώνονται από την ΓΣΕΣ του Τμήματος μετά από εισήγηση της ΣΕ. Η διάρκεια εκπόνησης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι ένα (1) εξάμηνο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση της ΣΕ, ο χρόνος αυτός μπορεί να παραταθεί μέχρι και ένα (1) εξάμηνο ακόμη. Για την εξάμηνη παράταση, ο φοιτητής υποχρεούται στην καταβολή ποσού 50% των καθορισμένων εξαμηνιαίου διδάκτρων.

Η Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία εξετάζεται από τριμελή εξεταστική επιτροπή, στην οποία συμμετέχει ο επιβλέπων Καθηγητής (μέλος ΕΠ) και δυο μέλη- διδάσκοντες στο ΠΜΣ, εκ των οποίων ο ένας πρέπει να είναι μέλος ΕΠ. Η τριμελής εξεταστική επιτροπή ορίζεται από την Γ.Σ.Ε.Σ ,μετά από πρόταση του επιβλέποντος καθηγητή και της ΣΕ. Για την έγκριση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη δύο (2) τουλάχιστον μελών της Επιτροπής. Μετά την εξέταση και έγκρισή της, η διορθωμένη από τον υποψήφιο Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία , κατατίθεται σε δύο (2) ανάτυπα και σε ηλεκτρονική μορφή (CD) στη Γραμματεία του ΜΠΣ και στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος. Σε περίπτωση απόρριψης της Μεταπτυχιακής Διατριβής Εργασίας, καθορίζεται από τη Σ.Ε. νέα ημερομηνία εξέτασης, τουλάχιστον τρεις (3) μήνες μετά την πρώτη κρίση. Κατά το διάστημα αυτό, ο φοιτητής έχει υποχρέωση να κάνει τις τυχόν διορθώσεις που ζήτησε η τριμελής εξεταστική Επιτροπή.

Ο μεταπτυχιακός φοιτητής έχει την ευθύνη να καταθέσει στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος ανανεωμένα αντίτυπα της εγκεκριμένης Μεταπτυχιακής Διατριβής, με τις τυχόν διορθώσεις που πρότεινε η Εξεταστική Επιτροπή. Το Π.Μ.Σ. διατηρεί το δικαίωμα δημοσίευσης των μεταπτυχιακών διατριβών των φοιτητών στον δικτυακό τόπου του Τμήματος ή και σε διαδικτυακώς προσβάσιμα αποθετήρια ψηφιακών εγγράφων στα οποία συμμετέχει το Τμήμα.

ΣΤ.8 Βαθμολογία του ΜΔΕ
Η βαθμολογία για το ΜΔΕ είναι περιγραφική, δηλαδή : Άριστα (8,5-10), Λίαν Καλώς (6,5-8,49), Καλώς (5-6,49). Ο γενικός βαθμός του Μ.Δ.Ε. προκύπτει από το πηλίκο του αθροίσματος της βαθμολογίας που συγκέντρωσε ο φοιτητής στα δώδεκα (12) μαθήματα και του βαθμού της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας του επί τις πιστωτικές μονάδες που αντιστοιχούν σε κάθε ένα από αυτά, διά του συνόλου των πιστωτικών μονάδων που αντιστοιχούν στο πρόγραμμα, δηλαδή ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες.

                                     ΒΑΘΜΟΣ Μ.Δ.Ε. = Β1ΧΔΜ+Β2ΧΔΜ+…..+ΒΜΔΕΧ30
                                                                                                    90

ΣΤ.9 Προϋποθέσεις Απόκτησης Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης
Για την απονομή του Μ.Δ.Ε., απαιτούνται:

• επιτυχής παρακολούθηση μαθημάτων συνόλου εξήντα (60) πιστωτικών μονάδων,
• εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Διατριβής υπό την επίβλεψη του ορισθέντος μέλους .Ε.Π. (30 πιστωτικές μονάδες)

ΣΤ.10 Τύπος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης και Παραρτήματος Διπλώματος (Diploma Supplement) – Καθομολογήσεις
Ο τύπος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης και του Παραρτήματος Διπλώματος που απονέμονται από το Π.Μ.Σ. «Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη» του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙΘ, καθώς και οι τελετές καθομολογήσεων, ακολουθούν τα ισχύοντα πρότυπα του κανονισμού σπουδών του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

ΣΤ.11 Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο
Κάθε διδακτικό εξάμηνο περιλαμβάνει δεκατρείς (13) εβδομάδες .

Βασικές ημερομηνίες Χειμερινού και Εαρινού Εξαμήνου

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΠΟ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Έναρξη επαναληπτικών εξετάσεων 1 Οκτωβρίου
Τέλος επαναληπτικών εξετάσεων 14 Οκτωβρίου
Έναρξη διδασκαλίας μαθημάτων 15 Οκτωβρίου
Τέλος διδασκαλίας μαθημάτων 31 Ιανουαρίου

Επίσημες αργίες

Αγίου Δημητρίου 26 Οκτωβρίου
Εθνική εορτή 28ης Οκτωβρίου
Επέτειος Πολυτεχνείου 17 Νοεμβρίου
Διακοπές Χριστουγέννων Από την παραμονή έως την επόμενη των Θεοφανείων
Τριών Ιεραρχών 30 Ιανουαρίου
Έναρξη εξετάσεων 1 Φεβρουαρίου
Τέλος εξετάσεων 14 Φεβρουαρίου

ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΠΟ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΩΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ
Έναρξη διδασκαλίας μαθημάτων 1 Μαρτίου
Τέλος διδασκαλίας μαθημάτων 15 Ιουνίου
Έναρξη Εξετάσεων 16 Ιουνίου
Τέλος Εξετάσεων 30 Ιουνίου

Επίσημες αργίες
Καθαρή Δευτέρα
Εθνική Εορτή 25ης Μαρτίου
Πρωτομαγιά
Αγίου Πνεύματος
Διακοπές Πάσχα Από τη Μεγάλη Δευτέρα έως την Κυριακή του Θωμά

ΣΤ.12 Γενικό άρθρο
Ανακύπτοντα θέματα που δεν προβλέπονται στον παρόντα Οδηγό Σπουδών-Κανονισμό Λειτουργίας ,ανάλογα με τη σοβαρότητά τους, θα επιλύονται με απόφαση της Γ.Σ.Ε.Σ του Τμήματος μετά από εισήγηση της ΣΕ.